Ortodoncija

Pravilan položaj zuba za lep i zdrav osmeh

Ortodoncija

Šta je ortodocija

Ortopedija vilica ili kako se drugačije naziva ortodoncija, bavi se dijagnozom i terapijom nepravilnosti položaja zuba, zubnih nizova, vilica i viličnog zgloba.

Jako je bitno da roditelji na vreme dovedu dete na pregled kod ortodonta, jer u ranom uzrastu razne malokluzije se mogu na veoma jednostavan način rešiti primenom aktivnih i funkcionalnih aparata. Nažalost, često se dešava da roditelji kasno dovedu dete.

Čim prodje aktivna faza rasta, modifikacija rasta kao metod lečenja više nema smisla. Sada nam preostaje samo kamuflaža ili hirurgija. Kamuflaža je terapija koja podrazumeva ekstrakciju zuba i dovodjenje zuba u normalniju okluziju a u težim slučajevima jedino rešenje je hirurgija. To je jedan ozbiljan zahvat koji se obavlja na maksilofacijalnoj hirurgiji i zahteva predhodnu ortodontsku pripremu i nakon hirurške intervencije sledi period oporavka.

U terapiji se najčešće koriste aktivni aparati poznati kao dečje protezice, zatim funkcionalni aparati i fiksni.

Fiksni aparati u zavisnosti od vrste bravica mogu biti:
– Metalni-konvencionalni ( najčešće postavljani ).
– Zatim estetski – providne bravice ( plastične ili safirne) kao i samoligirajući sa posebnim mehanizmom zatvaranja bravica ( metalni ili estetski)

Koristimo materijale renomiranih svetskih proizvodjača, najbolje na našem tržištu.

Aktivni aparati - dečje protezice

To su aparatići koji se prvi nose. Već od 7-8 godina. Ako dete prati instrukcije ortodonta da aparatić nosi 14-15h (Celu noć i par sati u toku dana) zaista se mogu postići dobri rezultati. Vilice mogu lepo da se prošire i smeste zubi. Najčešće se na aparatima nalazi šraf po sredini i daju se instrukcije da se šraf okreće u pravcu strelice, uglavnom jednom nedeljno. Nekada mogu biti postavljena i dva-tri šrafa u zavisnosti od vrste malokluzije. U protezicu se ugradjuju razne opruge koje služe za pomeranje zuba, zato je jako bitno da dete redovno dolazi na kontrole kako bi ortodont mogao da aktivira odredjene opruge.

Aktivni aparati mogu biti jedini aparati koje će dete nositi ako zubi nisu previše malponirani, ipak najčešće je to samo prva faza lečenja. Druga faza lečenja može biti primena funkcionalnih aparata koji se najčesće nose u periodu pred pubertetskog skoka rasta. I kao treća faza ili završna faza lečenja su fiksni aparati, kojima se vrši fino pomeranje zuba i doterivanje okluzije. Koje će dete aparate nositi i koliko dugo, zavisi od vrste malokluzije i saradnje sa ortodontom.

Da bi deci bilo zanimljivo da nose proteze, u našoj ordinaciji dete može samo da kreira izgled proteze. Da li će to biti slika omiljenog junaka iz crtanog filma, grb omiljenog kluba, razne boje ili čak proteza sa imenom deteta, izbor je njihov.

Funkcionalni ortodontski aparati

Za razliku od aktivnih aparata u koje se ugradjuju odredjeni elementi koji proizvode silu ovi aparati koriste silu koja nastaje u mišićima orofacijalne regije.

Ima više vrsta najrazličitijih aparata, a najednostavniji je vestibularna ploča. Ona svojim izgledom podseća na cuclu (lažu) pa je deca lepo prihvataju. Namenjena je za uzrast izmedju 3-5 god.

Loša navika sisanje prsta
Može uspešno da se tretira vestibularnom pločom. Ako dete do četvrte godine ne prestane sa tom lošom navikom velika je verovatnoća da će biti ortodontski pacijent. Palac koji deca najčešće sisaju dovodi do protruzije gornjih i retruzije donjih zuba, pa pritisak donje usne, tiskanje jezika i razvije se malokluzija.

Kod dece sa distalnom – uvučenom donjom vilicom, kod hipotonične muskulature i slično. Vestibularna ploča sa branikom za jezik kod dece koja tiskaju jezik.

Loša navika disanje na usta
Vestibularna ploča mehanički zatvara pristup vazduhu i izuzetno je vazno naglasiti da se pimenjuje samo kod dece koja imaju LOŠU NAVIKU disanja na usta, a ne uvećane adenoidne vegetacije, tonzile, devijaciju ili neku drugu opstrukciju tj. objektivan razlog za disanje na usta.

Disanje kroz nos
Zasto je važno? Ne samo što se tako vazduh, zagrejava, čisti, dolazi do aerizacije sinusnih šupljina…
Za nas kao ortodonte je važno da objasnimo pacijentu da ta loša navika disanja kroz usta, najčešće dovodi do uskosti gornje vilice. Jer jezik se spušta na dole da bi mogao da se udahne vazduh i samim tim izostaje pritisak sa donje strane nepca i razvija se visoko nepce odnosno uska vilica, odnosno ukršten zagrižaj, pa i mogući problemi sa temporomandibularnim zglobom itd.

vestibularna ploča

U drugu i treću grupu funkcionalnih aparata spada veliki broj raznoraznih aparata napravljenih iz jednog ili dva dela, na osnovu predhodno uzetog konstrukcionog zagrizaja. Idealno vreme za primenu ovih aparata je pred početak pubertetskog ubrzanja rasta, što bi bilo okvirno 10-12 god. za devojčice i 11-13 god. za dečake, mada se taj period odredjuje posebno za svakog pacijenta. Najbitnije je odrediti pravi momenat za funkcionalnu terapiju jer kada prodje period maksimalnog rasta, onda ovi aparati više nisu tako efikasni.

Primer uspešne funkcionalne terapije. Kod ovog dečaka smo koristili tween block i uspeli smo da izvučemo donju vilicu i uzglobimo ga u prvu klasu

Retencione folije

Nakon uklanjanja fiksnih aparata, potrebno je sačuvati stabilnost postignutih rezultata. Za to nam služe retencione folije. Neko nepisano pravilo je da, koliko je trajala aktivna terapija tj. koliko dugo je pacijent nosio fiksne aparate, toliko treba da traje i retencioni period.

U zavisnosti od vrste malokluzije, ortodont bira da li će za retenciju biti dovoljne retencione folije ili treba postaviti fiksni ritejner.

Folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba

To je relativno novija metoda za korekciju položaja zuba i otklanjanje manjih nepravilnosti zagrižaja. Izuzetno su popularne u zadnje vreme posebno kod ljudi koji rade u inostranstvu pa nisu u prilici da dolaze često na kontrole. Postoji mogućnost da dobiju set folija koje će u dogovoru sa ortodontom da menjaju na 2-3 nedelje. Kada jedna folija završi svoj deo posla, opusti se, potrebno je zameniti je novom.

Mi ortodonti to nerado činimo jer ne možemo ispratiti pacijenta.
Kada nas pacijenti pitaju za savet, preporučujemo folije za neke manje korekcije, jer tada imamo dosta prednosti. Terapija bude brzo gotova, dobijemo relativno stabilan rezultat, a pacijent može da ih skine kada mu to odgovara.

Folije se rade od providne plastike koja besprekorno prijanja uz zube tako da ne ometa govor, a skoro je neuočljiva. Preporuka je da se nose dan-noć i skidaju za vreme jela. Dok se nose, ne bi trebalo konzumirati vruće i obojene napitke zbog eventualnog deformisanja i prebojavanja. Obavezno je redovno čišćenje folija. Kada se ne nose, čiste i suve se odlažu u kutijicu.

Naravno kao i za sve druge procedure vezane za nepravilnost zuba i zagrižaja, neophodan je pregled kod ortodonta i tada ćete saznati da li ste vi pravi kandidat za ispravljanje zuba folijama ili kao kompromisno rešenje da vam se uradi postavka providnih bravica, safirnih ili plastičnih.

Izrada folija podrazumeva softversku analizu, gde se na osnovu animacije pokazuje na koji način će se zubi pomerati i na kojim mestima je potrebna eventualna korekcija u vidu stripovanja – struganja zuba (što naravno, kada se radi kako treba, ne oštećuje zube).

Osim za kreiranje setova folija ova animacija moze biti korisna i za pacijente jer tako mogu videti krajnji ishod terapije pod uslovom da se pridržavaju svih instrukcija dobijenih od svog ortodonta.

Bruksizam - škrgutanje (škripanje) zubima

To je najčešće nevoljna radnja koja se uglavnom dešava noću dok spavamo – noćni bruksizam, mada može da se javi i u toku dana – dnevni bruksizam, kada to radimo uglavnom nesvesno.

Ne samo što proizvodi neprijatan zvuk škripanja, bruksizam može ozbiljno da ošteti zubna tkiva. Ne tako retko vidjamo istrošenost griznih površina zuba, učestalo ispadanje plombi, preosetljivost zuba, bol u mastikatornim mišićima, zatim uvećanje mišića za žvakanje, bol u predelu viličnog zgloba i glavobolju.

Uzroci bruksizma

Postoje razni uzroci koji mogu dovesti do ove pojave. Kao najčešći uzrok navodi se stres. Brz ritam zivota, napetost i sve negativne emocije koje se nakupe u toku dana, noću se mogu odraziti na škripanje zubima. Postoji naravno i genetska predispozicija za bruksizam, ali i nepravilan raspored i položaj zuba mogu uzrokovati škripanje. Pored promena koje bruksizam izaziva na griznim površinama zuba u vidu njihove istrošenosti, vrlo često je ugrožen i potporni aparat zuba.

Ako je uzrok nastanka bruksizma stres, treba raditi na njegovom otklanjanju, a za to su zadužene neke druge grane medicine. Ako je pak uzrok nastanka bruksizma dentalne prirode, stomatolog odnosno ortodont će to otkloniti. U svakom slučaju izrada štitnika za zube je izuzetno dobro rešenje.

Štitnik za zube - folije za bruksizam

Da bi izradili odgovarajuće folije, najpre je potrebno da uzmemo otiske na osnovu kojih tehničar pravi studijske modele i na njima pravi folije. Folije prisno naležu na zube i sprečavaju dalje oštećenje griznih površina zuba. Vrlo brzo nakon nošenja folija, bolovi prestaju.

Imate pitanje ili Vam je potrebna pomoć?
Pozovite nas!

Zakažite pregled ili nam pošaljite poruku putem sajta