Protetika

Vratimo osmeh i samopouzdanje na Vaše lice

Stomatološka protetika

Šta je stomatološka protetika

Stomatološka protetika nam omogućava da korišćenjem vrhunskih materijala i tehnika, bilo dentalnim implantima, fiksnim nadoknadama ili mobilnim protezama, restauriramo u potpunosti Vaš osmeh i da ga ponovo učinimo da zablista punim sjajem.

Nadogradnja

Nadogradnju radimo u slučaju nedostatka odnosno oštećenja krunice zuba koje je nastalo frakturom, karijesnom destrukcijom ili ispadanjem velike plombe.

Najpre je potrebno izbrusiti preostali deo zuba na odredjeni način, zatim se priprema kanal korena zuba.

Postavljanjem oidgovarajuće nadogradnje dobijamo ojačanje korena i dobru pripremu kruničnog dela za cementiranje keramičke i metalokeramičke krunice.

Dakle, iako je krunica zuba uništena ne mora da znači da je taj zub izgubljen jer postoji mogućnost njegove restauracije.

Proteze

Uloga zubnih proteza je da nadoknade odredjeni broj izgubljenih zuba ili sve zube ukoliko se radi o totalnoj bezuboj vilici i na taj način da se reši problem funkcionalnosti i estetike.

Proteze spadaju u grupu pokretnih protetskih nadoknada, što znaci da mogu da se vade iz usta.
Razlikujemo totalne, parcijalne pločaste i skeletirane (vizil) proteze.

Pored mobilnih postoje i fiksni protetski radovi a to su krunice i mostovi, koji su mnogo komforniji od proteza i oni se cementiraju u ustima nakon čega ih vise nije moguce izvaditi. Pacijenti se jako lepo naviknu na njih – kao da su njihovi zubi, kako to oni vole često da kazu.

Ukoliko su pacijenti u finansijskoj mogućnosti uvek je bolje da se urade krunice i mostovi na zubima odnosno implantima ukoliko zubi nedostaju

Totalne proteze

Rade se kod bezubih pacijenata tj. kod pacijenata koji nemaju nijedan zub u vilici a nisu u finansijskoj mogucnosti da ugrade implantate.
Zahvaljujući širokoj akrilatnoj osnovi proteze mogu jako lepo i stabilno da stoje u ustima.

Donja proteza je po pravilu nešto nestabilnija jer je i manja osnova vilice na kojoj leži u odnosu na gornju. Otezavajuci faktor je i što je donja proteza u direktnom kontaktu sa jezikom- jakim mišicnim organom koji je stalno u funkciji u toku žvakanja i govora i tako otežava stabilnost proteze.

Parcijalne pločaste proteze

Jako su slične totalnim protezama. Razlika je u tome što se radi o pacijentima koji su delimično bezubi, tj. imaju po neki svoj zub u vilicama na koje se kače parcijalne proteze sa žičanim kukicama.

Nažalost zbog finansijskih prilika u našoj zemlji neki pacijenti su primorani da na ovakav način reše nedostatak zuba. U razvijenim zemljama ovaj vid terapije je odavno izbačen zbog neželjenih efekata žičanih kukica na preostale zube i njihov potporni aparat.

Skeletirane proteze - Vizil

To su takodje parcijalne proteze, dakle i one se rade kada nedostaje odredjeni broj zuba. Bolje su rešenje od parcijalnih pločastih proteza. Ovde je akrilatna osnova zanenjena jako tankim metalnim skeletom koji naleze na sluzokožu, tako da je cela proteza manja.

U gornjoj vilici prekriva mali deo nepca a u donjoj se nalazi tanak metalni luk koji ide preko zuba ne smeta jeziku i tako pojačava stabilnost proteze.

Veza izmedju proteze i preostalih zuba se ostvaruje putem livenih kukica koje su opet mnogo bolje rešenje od žičanih. Postoji mogućnost da se prisutni zubi prekriju metalokeramickim krunicama i u tom slučaju postoje posebni elementi koji čine vezu izmedju proteze i zuba.

Proteze na implantatima

Kao najbolje rešenje u slučaju nedostatka zuba je definitivno ugradnja implantata. Oni mogu da nadoknade nedostatak samo jednog zuba, većeg broja zuba ili čak da se ugrade u bezube vilice.

Pre njihove ugradnje mora da se uradi 3D snimak na kom će oralni hirurg da vidi da li ima dovoljno kosti za njihovu ugradnju.

Tako ugradjeni služe kao osnova za postavku mostova ili čak kao dobra potpora totalnim protezama.

Imate pitanje ili Vam je potrebna pomoć?
Pozovite nas!

Zakažite pregled ili nam pošaljite poruku putem sajta